Hop over
Shampoobars = bakteriebombe

Shampoobars = bakteriebombe

NEJ!

Faktisk er der flere bakterier på din tandbørste - tyg lige lidt på den.

Helt kort, opbevarer du din sæbe og shampoo efter henvisninger, så kan du med ro i sindet bruge dem, uden at vælte i bakterier. 

Jeg har undersøgt sagen, nørdet om man vil, og herunder vil jeg så, forhåbentlig på meget letlæselig dansk, have belyst sagen fra alle sider. 

Da selve shampoobar-ideen er ganske ny, har jeg ikke fundet evidens, altså videnskabelige undersøgelser, for bakterieudviklingen på en shampoobar. 
Jeg går derfor ud fra de undersøgelser der er lavet på faste håndsæber.

Hvis man må tolke lidt på de oplysninger der foreligger, så lugter det lidt af unfair spil. Den traditionelle sæbe fik hård konkurrence fra den moderne plastik, med det flydende sæbe i.
Det virker som om det var en reklame stunt, der fejede de faste sæber ned af badeværelsesbordet.

Jeg kan finde mange som "synes" de er bakteriebomber. 
Og så kan jeg finde nogle, som har undersøgt, videnskabeligt.

Dem der "synes" kan jeg ikke rigtig bruge til noget. Jeg kan også have en holdning, men det gør den ikke nødvendigvis korrekt. Så jeg forsøger lige at tage de kildekritiske briller på.

Kigger man så på dem der har undersøgt, så finder man noget interessant.

Jeg fandt et svar på et spørgsmål stillet i videnskab.dk, svaret er fra Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet.

 

At når man bruger en sæbebar, er det vigtigt at den tørrer ud mellem brug, da bakterier er afhængige af et fugtigt miljø.
Dvs. Tør sæbebar = ingen bakterier.

I forlængelse af den snak faldt jeg over et yderst interessant forsøg fra USA.
Et studie udgivet for The Dial Corporation, fundet hos National center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine. 

Her har forskerne sat sig for at undersøge helt præcis hvor mange bakterier man så overfører.
De bad en testgruppe om at vaske hænder, som de normalt ville gøre, med en sæbebar påført 70 gange så mange bakterier, som undersøgelser har vist sad på en brugt/fugtig sæbebar. 
resultatet var ganske enkelt, at ingen i testgruppen havde målbare bakterier på hænderne efterfølgende.
Deres konklusion lyder på: Der er ingen risiko ved at bruge fast håndsæbe. Bakterier bliver ikke overført til hænderne.

Sæbe, shampoo renser. Bakterierne i håret anser vi som ikke-skadelige; men bakterier er der helt sikkert. Så ovenstående råd om at minimere overførsel ved at lade baren tørre ud mellem brug, er derfor også et vi anvender hos BIRK.

Jeg tør hermed godt sige, at faste shampoo eller sæber, ikke udgør en risiko, og behandles de korrekt er de heller ikke en bakteriebombe. 

 

Quick shop