Hop over
Er der forskel på shampoobars?

Er der forskel på shampoobars?

Lad os slå fast, uanset hvilken, så sparer du miljøet for en masse plastik!

Du sparer på engangsplast, hvilket i sig selv fortjener ekstra erkendelse, for er der et sted hvor vi virkelig kan gøre en forskel, så er det på plastikforureningen. 

En traditionel shampoo indeholder omkring 80% vand +/-. En shampoobar er fast og ikke flydende dvs. Under produktionen er der virkelig sparet på vandet, hvilket kun giver mening, for du tilfører jo alligevel vandet i bruseren.  Ingen grund til dobbeltkonfekt her! 

Og de fleste shampoobars indeholder ikke skadelig kemi, i hvert fald ikke de jeg kender til. 
Så begynder vandende at dele en smule.
Der findes 2 grundtyper, og dem er der stor forskel på.

Lad os starte med Lud-shampoobaren.

  • Lud eller kaustisk soda, er et stærkt ætsende middel, ex. brugt som afløbsrens. Blandet med olie sker der en kemisk reaktion hvorefter olien forsæbes, og ja altså bliver til sæbe. Slut resultatet indeholder ikke lud.
  • En lud sæbe er det samme som de håndsæber du måske husker fra farmors badeværelse. Det er super rensende, er basisk og ofte med en PH værdi omkring 10-11. Til sammenligning er brun sæbe omkring 12.
  • Hvis vi lige skal stoppe op og kigge lidt nærmere på PH værdi og hvorfor det er vigtig, så har dit hår en ret sur PH værdi, omkring 5-ish. Hvor vand ex. er ph neutral på ca. 7.
  • Uden at blive alt for teknisk, så har hår behov for at blive "lukket" igen, efter en tur med vand og sæbe. Det sker bedst ved en relativ lav PH værdi. 
  • Ofte er denne type shampoobar forholdsvis billige

Tilbage til shampoobaren af lud. Hvordan kan man kende forskel? Hvordan vælger jeg den rigtige?
Ja det hele hedder jo shampoobars. Hvilket heller ikke gør det nemt.
Her er et fif:

Sodium cocoa butterate er ex. forsæbet kakaosmør eller Sodium olivate, som er forsæbet olivenolie.
Som regel er der kun et par forsæbede olier og evt. lidt duft og disses allergenestoffer. Denne type bars er hårde og umulige (jeg har i hvert fald ikke muller til det) at mase mellem fingrene.

De fleste der sælger disse (lud) shampoobars, snakker om en overgangsperiode for håret. Det kan tage op til 6 uger før ens hår har tilpasset sig den nye shampoo-metode. 
Desuden anbefaler mange DIY opslag at skylle håret efterfølgende med eddike. 

Lad os hoppe til den anden type - (Shampoo) shampoobaren.

  • Det er de shampoobars der stort set indeholder det samme som den traditionelle flaske shampoo. Denne type er ofte semi-blød, altså den er ikke umulig at mase mellem fingrene. Nogle ligner at de er fyldt med kagekrymmel.
  • Nogle bliver forskrækket over det kemisk-klingende indhold. Men når man går lidt i dybden er det meste, igen er der forskel på producenter, ganske sikkert og naturligt.
  • Jeg vil tage udgangspunkt i vores. (Som by the way er Grøn Salon godkendt, hvilket vil sige de ikke er til skade for hverken hud, hår eller naturen & miljøet)
  • Vores er af udtræk af kokos. Så er der ofte olie og butters i, måske også naturlige ekstrakter etc.
  • Og sidst duften og dennes allergenestoffer. Denne slags shampoobar kan holde PH værdien nede på neutral, altså 7, og lavere.

Hvorvidt man er til den ene eller anden, ja, det er jo en smagssag. 
Nogle finder lud-shampoobaren helt fantastisk, hvor den for andre er umulig at bruge. 
Jeg selv er ikke til Lud-shampooen, den tørrer mit hår ud, det bliver godt nok enormt fyldigt, men stift som hø. Til sidst knækkede en del og det blev enden af mit første og sidste møde med lud-shampoobaren. 

  • Står du og aner slet ikke hvor du skal starte, så lad være at gå efter det billigste først, jeg ved det er fristende, men måske er kvaliteten også derefter? 
  • Læs anmeldelser af de forskellige produkter. Ofte er mund til mund anbefalinger de bedste for dig.
  • Ta' stilling til om du ønsker det dansk produceret 
  • Kig på producentens anbefaling, er det til tørt hår, skadet eller fint.
  • Invester, køb lidt forskellige, prøv dig frem!

Ingen er ens, og det samme gælder for shampoobars. 

Quick shop